Samenwonen

Je denkt na over samenwonen? Hier lees je de belangrijkste zaken om rekening mee te houden en om te regelen.

Wanneer woon je samen?

Wanneer beiden personen “hoofdverblijf” in dezelfde woning hebben. Daarmee wordt bedoeld: waar je leeft of woont. Je vormt dan samen een huishouden. Dat kan bestaan uit familie, vrienden, onbekenden. Voor de gemeente sta je dan op hetzelfde adres ingeschreven.

En als ik er alleen logeer?

Een weekendje bij iemand overnachten is natuurlijk geen samenwonen. Logeren is een rekbaar begrip. Een logeerperiode kan bestaan uit dagen tot weken. Het is wel altijd een tijdelijke situatie, niet vast. En je mag er geen geld voor krijgen of geven.

Hebben we een samenlevingscontract nodig om samen te wonen?

Nee, dat is niet nodig. Je bent dan geen fiscaal partner. Dat heeft financiële gevolgen. Woon je samen zonder samenlevingscontract, let dan op eventuele huurtoeslag die je krijgt. Ga naar toeslagen.nl en meldt dat je samenwoont. De nieuwe huurtoeslag wordt berekend.

Wat is een samenlevingscontract precies?

Dit is een afspraak tussen jou en de persoon waarmee je samen gaat wonen. Je kunt – binnen de wet – alles afspreken. Typisch staan er afspraken in over het huishouden: de kosten en inkomsten. Vaak verschillen jullie financiële situaties. De een verdient dan meer dan de ander. Breng je dan wel of niet gelijke inkomsten in? Betaal je wel of niet ieder de helft van gas, water en licht? Daarnaast kun je zaken vastleggen over de inboedel, schulden, overlijden, verzekeringen, duur, geschillen.

Hoe regel ik een samenlevingscontract dan?

Ten eerste moet je weten wat je wilt afspreken. Download een standaard samenlevingscontract (voorbeeld), lees die en vind de punten waar je een mening over hebt. Kijk vervolgens naar je eigen situatie: wat verdien je? Hoe ziet jouw huishoudboekje eruit? Waarom heb je die niet? Hoeveel ben je dan nu kwijt aan gas, water, licht, verplichte verzekeringen, huur, servicekosten etc? Hoeveel verdien je precies? Daarmee kun je je wensen achterhalen en bespreken met je partner.

Vul het samenlevingscontract samen in. Passen niet al je wensen erin? Zoek een ander samenlevingscontract waar het wel in staat.

Een samenlevingscontract is pas geldend (officieel) als het is bevestigd door een notaris. Reken tussen de 200 en 600 euro. Vraag in je omgeving naar ervaringen met een notaris voor een samenlevingscontract, en vergelijk er een paar.

Welke financiële gevolgen zijn er als ik ga samenwonen?

Diversen. Neem hier de tijd voor, informeer instanties tijdig en zorg ervoor dat je weet wat je moet betalen en wat je eventueel krijgt.

  • Fiscaal partnerschap. Getrouwd? Samenlevingscontract? Samen een kind? Pensioen? Dan ben je fiscaal partner voor de Belastingdienst en verandert je aangifte. Zo mag je gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten opgeven én naar je eigen voordeel verdelen. Let er op dat fiscale partnerschap vanaf een bepaalde periode geldt.
  • Toeslagen. Ga beiden naar toeslagen.nl en geef op dat je gaat samenwonen. Dit kan (negatieve) invloed hebben op je huurtoeslag.
  • Uitkering. Krijgt een van jullie een uitkering? Ook daar heeft samenwonen gevolgen voor.
  • Verhuur. Huurt een van jullie de woning? Geef het door aan de woningstichting dat er iemand bijkomt. Een fiscaal partner of samenlevingscontractpartner wordt automatisch medehuurder.

En als we creatief gaan boekhouden?

Dan heet dat illegaal samenwonen of fraude. Komt de Belastingdienst of gemeente daar achter, dan heeft dat grote financiële gevolgen. Doe. Het. Niet.

Aanmelden bij de gemeente: hoe gaat dat?

Beiden sta je bij je gemeente ingeschreven in de basisadministratie waaruit allerlei instanties putten. Ga naar de site van je gemeente en zoek opgeven adreswijziging. Doe dit op tijd, beiden. Volg de instructies op. Vaak kun je dit doen met alleen inloggen met je Digid.

Leuk geschreven maar ik heb nog steeds vragen.

Wat praktische tips om je verder op weg te helpen:

  1. Schrijf alles op. Wat je wil weten, antwoorden die je hebt gevonden (en hun bronnen), zaken om uit te zoeken.
  2. Huishoudboekje. Samenwonen? Mooi moment om toch eens een administratie bij te leggen van wat er binnen komt en eruit gaat. Echt niet moeilijk, wel heel handig zeker als je net begint met samenwonen.
  3. Omgeving. Vraag een aantal mensen die zijn gaan samenwonen. Je ouders doen bijvoorbeeld vaak wel een huishoudboekje en hebben jarenlange ervaring met afstemmen.
  4. Adviseur. Wie weet er een adviseur om jullie te helpen? Ga niet voor ‘zomaar’ een adviseur. Ga voor iemand met bewezen expertise over samenwonen en tevreden klanten. Kost je geld maar scheelt je gedoe.