Belangrijke tips voor tegels leggen 

Belangrijke tips voor tegels leggen 

Het leggen van tegels is geen gemakkelijke taak. Wanneer je er aan begint is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Wel moet je beseffen dat elke klus anders is en je tegen verschillende uitdaging aan kunt lopen tijdens het tegels leggen. We hebben wat belangrijke tips voor je op een rijtje gezet!  

Het snijden van tegels 

Tijdens het tegel leggen zal het hoe dan ook voor gaan komen dat je een tegel op maat moet gaan snijden. Dit zal vaak een simpele rechte snede zijn, maar ook kan het voorkomen dat er een uitsparing gemaakt moet worden. Hiervoor moet je zorgen dat je het juiste gereedschap hebt. Voor een rechte snede is het gebruik van een tegelsnijmachine ideaal. Je legt de tegel simpelweg op de tegelsnijder, waarna er een inkerving gemaakt wordt. Met de breekstang kun je de tegel op maat afbreken, wat door de inkerving voor een nette snede zorgt. Een tegelsnijmachine kun je bij veel bouwmarkten huren.  

Belangrijke tips voor tegels leggen 

In tegels boren 

Tijdens het tegels leggen zullen er ook vaak uitsparingen gemaakt moeten worden voor kranen en buizen. Vanwege de hoge oppervlaktespanning van de tegels, kun je ze niet makkelijk zagen of doorboren. De tegel zal dan namelijk snel kunnen breken. Om dit wel te kunnen doen moet je een speciale tegelboor gebruiken. Voor een kleine diameter kun je ook een glasboor of hardmetaalboor gebruiken. Ook zijn er specifieke tegel gatenzagen waarmee je wel in tegels kunt zagen. Niet alleen voor uitsparingen, maar ook om iets op te hangen kan het zijn dat er in tegels geboord moet worden. In dat geval markeer je als eerste het te boren gat met een centerpons. Daarna kun je een 3 tot 4 mm dikke steenboor gebruiken voor het voorboren van het gat. Zorg hierbij dat de boor nooit op hamerfunctie ingesteld staat. Dit zal zorgen dat de tegels barsten. Als het gat zo voorgeboord is, boor je het uiteindelijke gat met de boor naar wens.  

Een uitsparing in een tegelrand maken 

Als er een uitsparing in de tegelrand gemaakt moet worden, kun je dit het beste doen met een papegaaitang. Hiermee kun je de uitsparing als ware uit de tegelrand knabbelen. We raden je aan om dit eerst te testen op een restant van een andere tegel. Het kan nogal een uitdaging zijn om dit netjes te doen. De kans is wel aanwezig dat het er met een papegaaitang minder netjes uitziet. De onregelmatige randen die je erdoor krijgt kun je afwerken met een rozet. Als je een echt zuivere snede wilt maken, kun je hier beter een speciale tegelzaag voor gebruiken. Met een speciale tegelzaag moet je ook heel voorzichtig te werk gaan. We raden je dan ook altijd aan dat wanneer je met een nieuw soort gereedschap een snede wilt gaan maken, dit altijd eerst test op een restant van de tegels. Zo voorkom je dat je tegels verpest die je nodig hebt omdat je een fout maakt of omdat het gereedschap niet helemaal doet wat je verwacht of wilt. 

Belangrijke tips voor tegels leggen 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *